5 steg for å overkomme hindringene og følge drømmen

 


I løpet av det siste året har jeg fått flere spørsmål både på Facebook og når jeg har holdt foredrag, “så gøy å se deg på TV, jeg vil også følge drømmen min – men er det ikke skummelt å satse på et yrke som er «risky»?”, “er det ikke økonomisk ustabilt?”, “er det ikke mange om beinet?”. Her er 5 steg som hjalp meg, kanskje det kan hjelpe deg og?

1. Hvilken historie holder deg tilbake
Ofte hører jeg både unge og voksne fortelle meg hvorfor det ikke går. Vi har en tendens til å overbevise oss selv – hvorfor én ikke kan følge drømmen. Jeg kaller dette et «navnskilt». Hvilken navnskilt har du gitt deg selv? Den sjenerte? Den som aldri får det til? Den som ikke tør?

Jeg løy til mine foreldre 6 måneder inni skoleåret på teater-linjen, fortalte dem at jeg holdt på med noe helt annet – i frykt om å ikke bli akseptert. Jeg fant aldri lyset i enden av tunnelen uten deres støtte. Trodde jeg.. .

jungelboken3

Så kom Jungelboken, og jeg måtte stå klar som Mowgli. De fleste gledet seg til å invitere sin familie, mens jeg gruet meg. Hadde jeg bare fortalt at det var musikk med noen dansetrinn så hadde jeg kanskje kommet meg unna – musikkfaget var jo respektert i Sri Lanka. Et fag med muligheter for doktorgrad. Teater og dans derimot? «Tull og bortkastet tid».

2. «Må jeg ha noe å falle tilbake på?» – Skal du falle, fall forover.
Jeg valgte heller å spille offensivt. Bruke frykten til å vise mine foreldre at dette var jeg god på. Jeg åpnet forestillingen med å hoppe langt over scenekanten. Spretten som Mowgli er, så dreit jeg meg ut og trynet. Vel for meg var dette et fall, men jeg falt forover. Jeg turte å spille for foreldrene mine. 3 år senere fikk jeg muligheten som programleder på NRK. Idag er familien, min beste sparre-partner. Fall forover!

3. «Økonomisk ustabilt»
La meg bare si at i 2015, kan du tjene penger på å blogge om smurfer – hvis det er det du brenner for. Og nei, jeg setter det ikke på spissen. Du kan faktisk det. Nok lesere gjør at du kan bli attraktiv for sponsor-avtaler. Det handler om å finne muligheter som du kan bruke til din fordel. Det VIL komme økonomiske utfordringer, spørsmålet er hvor rustet er du før vinteren kommer? Går pengene til nye Nike-sko, eller til å bygge på drømmen din?

4. «Mange om beinet»
Det vil alltid være mange om beinet så lenge noe er attraktivt. Konkurranse er ofte en bra «greie». Det presser deg til å bli bedre. Spørsmålet er om du vil backe ut av konkurransen for å gjøre det lettere for alle andre? Mentaliteten «mange om beinet» er passivt. Alternativet er at du må sitte på benken mens alle andre får spille. Bruk frykten som bensin til å kjenne på alternativet. Vil du ende opp i en hverdag som ikke gir deg noe som helst?

5. «Et mål uten en plan, er bare et ønske»
Ofte sier folk jeg møter – jeg vil gå ned i vekt, jeg vil bli rik, jeg vil bli skuespiller, jeg vil bli markedsfører osv osv osv osv osv osv. Fint, jeg ønsker meg det til jul jeg og. Det høres kanskje strengt ut men realiteten er, i slike tilfellet blir det vanskelig å vite om du er nærmere målet – det er ikke noe konkret. Derimot, er målet å gå ned 5kg? Er målet å doble inntekten fra fjoråret? Det kan måles og evalueres for å se om du har kommet nærmere målet eller ei. For noen er kanskje drømmen å starte en egen frisørsalong. Kjempefint! Det finnes mange der ute som har oppnådd det OG gjør det bra. De har et kart hvordan de kom seg dit. Finn kartet, implementer det i planen, juster underveis, slik vil du fort se at det som en gang var et ønske, ble et oppnådd mål. Kanskje oppdager du nye fjell du vil klatre?

Jeg heier på deg.
GhopiPrabaharan-signature